09 jan, 11:21
2016
Vakredactie
Financieel
Albert Voet

Eenzaam aan de top ?

Eenzaam aan de top ?

Voelt u zich wel eens eenzaam aan de top ? De belevingen zullen heel persoonlijk zijn. Het gevoel kan zijn dat u binnen de branche topresultaten weet te halen. Het kan ook zijn dat u zich als enige aan de top van de onderneming voelt staan. Tussen deze twee belevingen bestaan wel verbanden, waar ik er een van uit wil lichten: “de blinde vlek”. In de praktijk noem ik wel eens het volgende: “Iedere ondernemer heeft zijn blinde vlek; als dat ontkend wordt, heb ik er alvast één geanalyseerd !! “. De vraag is hoe u daarmee omgaat en op welke manier u die kunt verkleinen. In de praktijk is in dit verband de rol van een technisch adviseur bekend: hij geeft u vooral feedback over zaken die u mogelijk nog niet opgevallen waren of waar u nog geen adequate structurele actie op gezet heeft. In dit verband is het belangrijk om niet alleen curatieve maatregelen te nemen, maar ook structurele preventieve acties uit te zetten. De feedback zou door u ook anders gevraagd kunnen worden: waarom bereiken we nog steeds niet de topresultaten die we voor ogen hadden ? Kan het zijn dat de adviseur en u samen een blinde vlek hebben ? Een belangrijke vraag hierin is of blinde vlekken verkleind kunnen worden. Hiervoor eerst een nadere toelichting over de blinde vlek, voor insiders: het Johari venster. De volgende gebieden zijn hierin te onderscheiden: 1. Bekend bij jezelf; bekend bij anderen: de open ruimte 2. Bekend bij jezelf; onbekend bij anderen: verborgen gebied 3. Onbekend bij jezelf; bekend bij anderen: blinde vlek 4. Onbekend bij jezelf; onbekend bij anderen: onbekend gebied

Hoe is het aspect “blinde vlek” te managen ? De aanpak is er op gericht om gebied 1 te vergroten: hoe groter het gebied 1 is, hoe groter het gebied waarbinnen gemanaged kan worden om bijvoorbeeld topresultaten te halen. Gebied 2, het verborgen gebied kan verkleind worden door een open communicatie met de omgeving. Het gezegde “onvolledige informatie geeft onvolledig advies” spreekt hier voor zich. Gebied 3, de blinde vlek kan verkleind worden door feedback bij anderen te vragen over uw persoonlijk functioneren; de 360 graden feedback. Gebied 4, het onbekend gebied kan verkleind worden door de groep “anderen” te vergroten c.q. de samenstelling te wijzigen.

Het voorgaande betekent dus dat u zelf sturing kunt geven om de blinde vlek te verkleinen en daarmee dus de open (management)ruimte kunt vergroten. In de praktijk kunt u niet alleen feedback vragen over de gerealiseerde technisch en financiële resultaten, maar ook over uw persoonlijk functioneren, die dat resultaat tot gevolg hebben. Iedereen heeft blinde vlekken, maar ook (begeleidende) teams hebben dat.

Enkele voorbeelden uit de praktijk: De oorzaak van een hardnekkig verondersteld knelpunt bij de gezondheid van een veestapel kon niet achterhaald worden. Diverse deskundigen op veterinair gebied werden ingezet. Na jarenlang van alles geprobeerd te hebben is door de inzet van een “externe deskundige” het probleem gevonden in de voeding. Er werd verondersteld dat volgens een vastgesteld programma gevoerd werd: de praktijk bleek anders te zijn. Een blinde vlek werd door anderen gevonden.

Een ondernemer weet perfecte resultaten te behalen; hij heeft zijn netwerk met dat doel samengesteld. Hijzelf en het begeleidend team hadden voor een deel stil gestaan bij calamiteiten zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid. Uiteraard waren er wel overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en een testament opgesteld. Een ondernemerstestament en een levenstestament was nog nooit bij stil gestaan. Iemand buiten het bestaande netwerk wees de ondernemer daar op.

Job-rotation, waarbij medewerkers tijdelijk op andere bedrijven werken, levert vaak inspirerende resultaten op.

Als deze column u inspireert ben ik graag bereid om vrijblijvend met u te brainstormen hoe u blinde vlek kunt verkleinen en mogelijk hoe u zich “minder eenzaam voelt”.

Albert Voet, managementadvies en mediation E: albert@albertvoet.nl M: 06-51394504