20 jan, 14:55
Nieuws

Boeren moeten al in maart minder mest uitrijden: 'Inschattingsfout'

Boeren moeten al vanaf maart dít jaar minder mest uitrijden, in plaats van vanaf 1 januari 2024. Nieuwe strengere mestregels worden toch eerder ingevoerd dan landbouwminister Piet Adema van plan was. Hij moest bakzeil halen nadat hij onder zware druk was gezet door de Europese Commissie. Volgens Adema heeft hij een 'inschattingsfout' gemaakt.

Vorig jaar was met Brussel afgesproken dat de uitzondering voor Nederlandse boeren zou worden afgebouwd. Lange tijd mochten ze meer mest uitrijden dan hun collega's in andere landen.

Deze uitzonderingspositie, de zogeheten derogatie, duurt tot 2026, maar de Europese Commissie wil die vanaf dit jaar al afbouwen. Adema meldde begin december voor sommige onderdelen een overgangsjaar in te stellen. Dat overgangsjaar viel helemaal verkeerd bij de Europese Commissie.

Farmers Defence Force des duivels
Als bewaaarheid wordt, wat Adema vrijdag bekend heeft gemaakt, dan breekt de hel los en volgen er nieuwe acties. Dit voorspelt Mark van den Oever uit Sint Hubert, de voorzitter van Farmers Defence Force. "Ik lees woedende reacties van boeren in onze chatgroepen. Het lijkt wel of landbouwminister Piet Adema tegen de landbouw is. De plannen van Adema zijn vaag, dus we moeten maar even kijken wat hij precies bedoelt," aldus Van den Oever in een eerste reactie.

Bart Kemps van Agractie kon nog niks zeggen over acties. Maar noemt deze beslissing van Adema 'weer een nieuwe deuk'. Kemps verwacht maandag een 'pittig gesprek' als zijn organisatie weer aan tafel zit met de minister. "Zaken moeten op korte termijn opgelost worden anders is een landbouwakkoord kansloos."

LEES OOK: Strengere regels: Brabantse boer mag al vanaf 2023 minder mest uitrijden


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »