22 sep, 14:27
Nieuws

Coronanieuws: meer dan 13.400 coronabesmettingen erbij

In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

  • Het RIVM maakt dinsdag nieuwe weekcijfers bekend, naar verwachting zijn er meer dan 13.000 nieuwe besmettingen bijgekomen.
  • Burgemeester Depla van Breda vindt dat juichen bij voetbal hoort, in tegenstelling tot premier Mark Rutte.
  • Wereldwijd is een recordaantal aan coronagevallen: bijna twee miljoen mensen zijn besmet.
  • In de afgelopen 24 uur zijn er 2250 nieuwe corona-gevallen gemeld.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

14.28
Er zijn meer dan 13.400 coronapatiënten bijgekomen in een week tijd. Daarvan moesten 152 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn in de week van 16 tot en met 22 september 33 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

14.15 Geen optocht
Er komt geen carnavalsoptocht in Etten-Leur. De Stichting Carnavals Optocht Etten-Leur (SCO) ziet door de huidige coronacrisis geen mogelijkheid de optocht veilig te organiseren. De vereniging laat weten dat meerdere bouwclubs betrokken zijn geweest bij het besluit.

Wil je zien hoe carnaval dit jaar gevierd wordt in jouw gemeente? Klik hier voor een overzicht.

13.00 Toename
In de afgelopen 24 uur zijn er zo'n 2250 nieuwe corona-gevallen gemeld. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het reproductiegetal, het aantal mensen dat iemand met corona gemiddeld besmet, nu boven de één.

Volgens Van Dissel hebben ongeveer een miljoen mensen het virus gehad.

11.55 Mondkapjesplicht personeel DAF
Bij DAF in Eindhoven is het voor ál het personeel verplicht om een mondkapje te dragen binnen het bedrijf, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De mondmaskers moeten op bij ‘verplaatsingen binnen het gebouw’, zo luidt de officiële regel.

DAF heeft dat besloten om een aantal redenen: het aantal besmettingen in Nederland neemt toe, maskers blijken toch van waarde, zegt een woordvoerder. "In de praktijk blijkt het in sommige gevallen lastig om anderhalve meter afstand van elkaar te houden, bijvoorbeeld op de trap of als medewerkers elkaar tegenkomen in de gang."

DAF is niet het enige bedrijf in de provincie waar mondkapjes binnen het gebouw verplicht zijn.

11.30 Vertrouwen geschonden
Het vertrouwen van verpleegkundigen is geschonden. Dat zegt de vakorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Verpleegkundigen hoefden aan het begin van de coronacrisis geen mondkapje te dragen als ze maar kort bij iemand in de buurt waren. Toen zou het besmettingsrisico nog klein zijn en de mondkapjes waren erg schaars. Sinds vorige maand is het voor verpleegkundigen wel verplicht een mondkapje te dragen bij 'vluchtig contact'.

Verpleegkundigen maakten zich in het begin van de uitbraak al zorgen over de richtlijn dat een mondkapje niet nodig was bij een korte ontmoeting. V&VN heeft een brief gestuurd aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Tamara van Ark van Medische zorg. De organisatie wil weten hoe de ministers het geschonden vertrouwen weer gaan herstellen.

11.00 Wereldwijd record coronagevallen
Het aantal coronagevallen neemt niet alleen lokaal, maar ook wereldwijd enorm toe. Vorige week is het aantal besmettingen gestegen tot bijna twee miljoen. Dat is een stijging van zes procent ten opzichte van de week ervoor. Het gaat volgens de World Health Organisation (WHO) om het hoogste aantal gemelde gevallen sinds het begin van de epidemie.

Het aantal sterfgevallen nam wel af.

9.10 'Juichen hoort bij voetbal'
Burgemeester Depla van Breda is het niet eens met premier Mark Rutte over de juichende voetbalsupporters, meldde de Volkskrant. De premier vond dat supporters niet moeilijk moesten doen en in het stadion gewoon 'hun bek moesten houden'. Depla was het daar niet mee eens. "Juichen hoort bij het voetbal zoals lachen bij Theo Maassen en huilen bij begrafenissen hoort", zei hij tijdens een zitting van de Regiegroep Voetbal en Veiligheid.

8.54 'Jongeren ook zwaar getroffen'
Jongerenvereniging Coalitie-Y en de PvdA zeggen dat ook jongeren zwaar getroffen worden door de coronacrisis. Ze willen dat de overheid meer actie onderneemt om jongeren aan het werk te krijgen.

08.21 - Coronabesmetting op middelbare school Breda
Op de Markenhage in Breda is bij een leerlingen het coronavirus geconstateerd. Dat schrijft de school in een brief die aan ouders is gestuurd. De lessen op de school kunnen gewoon doorgaan.

08.01 - 'Hopen op buitencarnaval'
Als het aan de horecaondernemers in de grote vier Brabantse steden ligt, is het hopen op een 'buitencarnaval' dit jaar. Dat zegt Johan de Vos van de Koninklijke Horeca Nederland in Breda. Buiten is er genoeg ruimte om afstand te houden van elkaar, zegt De Vos in BN De Stem. Wel zullen er volgens de horecaondernemers maatregelen moeten worden genomen om carnavalstoerisme tegen te gaan: 'Eigen carnavalsvierders eerst'.

07.57 - Consumentenvertrouwen blijft laag
De stemming onder consumenten is in september nauwelijks veranderd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten waren iets minder pessimistisch over het economisch klimaat. De koopbereidheid bleef hetzelfde.

Consumenten waren minder negatief over de financiële situatie in de komende twaalf maanden, aldus het statistiekbureau. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde daarentegen een fractie. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder ongunstig dan in augustus.

07.14 - Geen carnaval in Mill
In Mill worden alle carnavalsactiviteiten dit jaar afgelast om het coronavirus. Dat meldt de Stichting Carnaval Mill Ut Gèrmelaand op hun website. Geen hoogheden, geen kopstukken en geen andere feestelijkheden daar. “Het was een moeilijk besluit, maar alle commissies binnen Stichting Carnaval Mill waren het eens”, zegt de stichting.

07.00 - Wel klachten, toch naar het werk
Van de werknemers met klachten die kunnen wijzen op corona komen drie op de tien toch naar het werk. Dat meldt EenVandaag op basis van onderzoek onder bijna 500 werkgevers met personeel en 8000 werknemers en zzp'ers.

Een kwart van de werknemers (27 procent) zegt bij klachten geen coronatest aan te vragen en gewoon naar het werk te gaan. Nog eens 3 procent zou een test aanvragen maar niet thuisblijven. De rest zou wel een test aanvragen of tien dagen thuisblijven.

Van de deelnemers aan het onderzoek laat 45 procent weten zich bezwaard te voelen om niet fysiek op het werk te verschijnen. Verder blijkt dat twee op de drie werkgevers niet actief controleren of personeel op de werkvloer klachten heeft.

03.30 - Debat Tweede Kamer
De Tweede Kamer debatteert dinsdag opnieuw over het coronavirus. Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge staat een kritische ontvangst te wachten. Het virus is sinds het laatste coronadebat begin deze maand bezig aan een flinke opmars.

Vrijdag kondigde het kabinet regionale maatregelen af in zes regio's waar het aantal besmettingen het hardst oploopt. Daar moeten kroegen eerder dicht. Regio's nemen zelf ook aanvullende stappen. Maar verschillende partijen, waaronder D66, vragen zich af of dit wel genoeg is om het tij te keren. Fractievoorzitter Rob Jetten wil weten of het kabinet aanvullende maatregelen overweegt, omdat het eerder sluiten van kroegen volgens hem de opmars van het virus niet gaat stoppen.

03.30 - Verwachting RIVM cijfers
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met zijn wekelijkse cijfers over de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Het instituut meldt dan hoe vaak het virus in de afgelopen week is vastgesteld, hoeveel mensen in een ziekenhuis zijn opgenomen en hoeveel patiënten zijn overleden. Dat het aantal besmettingen hard oploopt, staat vast. Waarschijnlijk zijn in de afgelopen week meer dan 13.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld.

Vorige week meldde het RIVM 8265 positieve tests in de zeven dagen ervoor.

03.21 - Deals coronavaccin
Het kabinet moet openheid van zaken geven over de tot staatsgeheim gebombardeerde deals over een coronavaccin, stellen experts in het AD. Vooral aansprakelijkheid voor bijwerkingen is een heikel punt.

Samen met de andere EU-lidstaten heeft Nederland een definitieve deal en vijf voorlopige deals gesloten met farmaceuten die een coronavaccin ontwikkelen. De inhoud is door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gebombardeerd tot staatsgeheim. Zo blijft onduidelijk hoeveel we per vaccin betalen en wie opdraait voor eventuele bijwerkingen. Een aantal farmaceuten heeft al aangegeven geen volledige aansprakelijkheid te willen dragen.

02.06 - Hogere zorgpremies
De topman van zorgverzekeraar DSW, Aad de Groot, verwacht dat de zorgkosten in Nederland volgend jaar fors gaan stijgen. Maar de rekening daarvoor mag niet alleen worden afgewenteld op verzekerden, zegt hij in De Telegraaf.

"Indien de zorgkosten komend jaar inderdaad héél veel hoger zijn, vinden wij niet dat de rekening alleen op het bordje van premiebetalers mag belanden", zegt De Groot. "De overheid zou dat dan op een andere manier moeten oplossen, bijvoorbeeld via belastingen."

De krant maakte dinsdag bekend dat DSW de zorgpremie voor 2021 met 6,50 euro per maand verhoogt naar 124,50 euro. Dat is een hogere stijging dan het kabinet met Prinsjesdag aankondigde.

01.46 - 'Voldoende beschermingsmiddelen zorg'
Nederland heeft momenteel voor de zorgsector voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het coronavirus beschikbaar en in voorraad. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat de centrale inkoop doet namens de overheid, gaat er ook van uit dat er genoeg spullen zijn als er weer een piek komt in het verbruik, vergelijkbaar met die in het voorjaar. Dat schrijft zorgminister Hugo de Jonge ook namens zijn collega Tamara van Ark aan de Tweede Kamer, ter voorbereiding op een debat dinsdagavond.

23.03 - Boete voor negeren thuisquarantaine
Ruim twee derde van de Nederlanders vindt dat het negeren van de thuisquarantaine moet worden beboet, net als het overtreden van andere coronaregels. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3700 deelnemers.

Als gevraagd wordt hoe hoog de boete moet zijn, lopen de meningen behoorlijk uiteen. Ongeveer 48 procent denkt dat een boete van 1000 euro zou helpen, maar 38 procent vindt dat bedrag te hoog. Voor slechts 6 procent gaat dit niet ver genoeg: deze groep vindt de boete te laag.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »