14 nov, 22:37
2022
Nieuws

Dorp boos omdat middelbare school verdwijnt

Woede en onbegrip dat hun school voor middelbaar onderwijs dicht moet. Op een discussie-avond in Mill probeerden meer dan 200 mensen het bestuur van het Merletcollege te overtuigen dat de school in het dorp niet moet gaan sluiten. Maar het ziet er niet naar uit dat de avond hier iets aan gaat veranderen.

In oktober maakte het Merletcollege, met scholen in Grave, Cuijk, Velp en Mill, bekend dat de locatie in Mill in over een tijd dicht gaat. Er zijn namelijk in de toekomst te weinig leerlingen om de school open te houden.

“Het moest”, zegt rector Iedje Heere. “Het aantal leerlingen gaat halveren. Dan is het moeilijk goed onderwijs te blijven geven.” Het is volgens de school steeds lastiger om alle richtingen van het vmbo goed te kunnen aanbieden. Zo zijn veel techniekopleidingen al verdwenen op het Merletcollege in Mill.

En dus gaat de school verplaatst worden naar Cuijk, is het plan. “Zodat we op een grotere school kinderen beter kunnen ondersteunen”, zegt Jos Kusters van OMO, de overkoepelende vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, waar het Merlet onder valt.

En juist die aandacht is precies waar ze in Mill bang voor zijn dat die gaat verdwijnen. De inwoners van het dorp zijn trots op hun kleine middelbare school. “Ik heb zelf op het Merlet gezeten”, zegt moeder Joyce. “Kinderen kiezen Mill voor de kleinschaligheid en veiligheid. Waarom dan naar zo’n grote school? Hou het klein. De kinderen hebben geen massa nodig.”

“Mijn zoon heeft adhd”, vult een andere moeder aan. “Die verdwaalt in zo’n groot schoolgebouw als in Cuijk. Daar wordt hij knettergek.”

“Waarom moet het vmbo weg uit Mill?”, vraagt een ander. “Waarom kan het niet blijven in Mill en dat ook het vmbo uit Cuijk naar Mill gaat?” Het is een vraag die veel gesteld wordt.

Maar dat zit er niet in, zegt het schoolbestuur. De leiding wil het vmbo naar Cuijk verplaatsen, omdat je daar makkelijk kunt samenwerken met de mbo-school die daar al is gevestigd. Dat is vooral belangrijk voor het techniekonderwijs.

Het is nog niet bekend wanneer het Merletcollege in Mill dicht gaat. De school belooft dat alle leerlingen die er nu les krijgen, hun opleiding in Mill kunnen afmaken.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »