02 jul, 14:20
2020
Nieuws

Farmers Defence Force kondigt nieuwe boerenactie aan: 'Gas erop'

Boerenprotestgroep Farmers Defence Force (FDF) kondigt nieuwe acties aan voor donderdagavond. Voorzitter Mark van den Over uit Sint Hubert spreekt van 'wilde acties door heel het land.'

"Op toeren voordat het te laat is", zo is te lezen in de oproep. "We gaan om vast een kleine waarschuwing af te geven aan de heren politici. Ga gerust vast eens door de straat rijden bij de Tweede Kamerleden of kom met auto of trekker naar Den Haag."

Of en hoeveel Brabantse boeren aan de actie meedoen, is niet duidelijk. "Het is veel te laat om het nog centraal te coördineren. Het is ieder voor zich en god voor ons allen", zo reageert de voorman.

Stikstof
FDF steunt hiermee een oproep van Agractie, die de trekkers richting Den Haag dreigt te brengen. Dit omdat ze fel tegen tegen maatregelen op het gebied van veevoer zijn. Minister Carola Schouten (Landbouw) wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwitrijk voer toe te staan. De manier waarop ze dat wil doen, stuit veehouders tegen de borst.

"Boeren gaan niet accepteren dat gezondheid van hun dieren in de waagschaal wordt gelegd", zegt Bart Kemp van Agractie tegen het ANP. De actiegroep riep eerder met succes op tot grote demonstraties in Den Haag en stelt dat "boeren door heel Nederland op het punt staan massaal de weg op te gaan."

Laatste kans
De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de plannen. Kemp noemt dit "de laatste kans om verantwoordelijkheid te nemen" voor de politiek.

Minder eiwitrijkvoer vermindert overigens ook de melkproductie van koeien. De branche heeft een alternatief plan gemaakt, maar dat kan vooralsnog niet op instemming van het ministerie rekenen.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »