18 jun, 06:13
Nieuws

Farmers Defence Force wil snelwegen blokkeren en vaker naar huis minister

Farmers Defence Force (FDF) is van plan keihard te gaan actievoeren tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Daarbij wordt onder meer gedacht aan 'de voedselvoorziening platleggen met een leverstop en snelwegen blokkeren in Natura 2000-gebieden'. Dat zegt FDF-voorman Mark van den Oever uit Sint Hubert in een interview met de Volkskrant. Naar Schiphol kan volgens hem ook. "We bouwen het op en gaan door tot het af is."

Eerder noemde Van den Oever het protest van tientallen boeren vorige week vrijdag bij het huis van minister Christianne van der Wal (Stikstof) een 'topactie'. Hij sluit niet uit dat dat vaker gaat gebeuren, ondanks de felle kritiek die daarop kwam uit politiek Den Haag. Maar dan met veel meer. Hij benadrukt in de krant dat ze 'niet bangig zijn uitgevallen'.

'Het zijn pussy's'
Met de kinderen van de minister, die tijdens het protest volgens Van der Wal 'binnen zaten te trillen', heeft hij geen enkel medelijden. Op de vraag wat hij denkt als hij de minister dat hoort zeggen, antwoordt hij: 'dat het pussy's zijn'. Evenmin vindt de FDF-leider dat zo'n actie te ver gaat. Volgens hem 'staat het halfuurtje dat Van der Wal een paar boeren op de stoep had niet in verhouding tot wat ze zelf al die boerengezinnen aandoet'.

Volgens Van den Oever stoppen de acties pas 'als al die onzin over stikstof nou eens een keer ophoudt'.

Grote gevolgen
Minister Van der Wal maakte vorige week bekend dat de uitstoot van stikstof fors omlaag moet, zodat de natuur kan herstellen. Dat heeft grote gevolgen voor agrariërs. Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag.

LEES OOK: Blokkeerboeren en tractoren op de snelweg: zo zag eerder protest eruit


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »