15 jun, 17:57
2022
Nieuws

Leroy slaagt cum laude voor het vmbo en de minister komt dat vertellen

Duizenden vmbo-leerlingen kregen woensdag te horen dat zij zijn geslaagd. Een moment om nooit te vergeten, maar voor Leroy van der Beek uit Sint Hubert werd het een wel heel bijzondere dag. Niemand minder dan onderwijsminister Dennis Wiersma stond bij hem op de stoep om het goede nieuws te brengen.

Het was even schrikken, toen plots de deurbel ging. "Je zit al de hele middag te wachten tot je gebeld wordt", vertelt Leroy. "In de groepsapp zag ik dat steeds meer klasgenootjes al geslaagd waren, maar ik hoorde maar niks. Dan begin je toch steeds meer te twijfelen. Heb ik het wel gehaald?"

Totdat de minister ineens aan de deur stond met in zijn kielzog een meute journalisten. "Toevallig had ik deze week een foto van hem gezien, dus ik wist wel wie die meneer was." En die meneer had dubbel goed nieuws voor de leerling van het Merletcollege in Mill. Niet alleen kon hij Leroy vertellen dat hij was geslaagd, maar ook nog eens cum laude.

"Daar ben ik supertrots op. Zeker dat ik zelfs Engels met een voldoende gehaald heb, want dat vond ik heel lastig." En aan wie hij dat succes mede te danken heeft? "Ik heb op school bijles gehad en thuis veel met mijn oma geoefend. Met haar ga ik zo even extra proosten."

En bij dat proosten hoort natuurlijk: "Taart!", zegt de minister, die lachend toekijkt als de kersvers geslaagde de taart aansnijdt. "Daar krijg je ook een 8 voor."

Voor Wiersma is het als onderwijsminister natuurlijk ook een beetje een feestmaand. "Vorige week hebben we natuurlijk al een hoop havo- en vwo-leerlingen mogen feliciteren, daar komen vandaag nog eens 40.000 vmbo-leerlingen bij." Een prestatie waar we dit jaar extra bij mogen stilstaan, vindt hij. "Het is door corona een ontzettend lastige tijd geweest voor al die scholieren."

Dat is precies het plan dat ook Leroy voor ogen heeft. "Ik ga hierna een hoveniersopleiding in Nijmegen doen. Daar heb ik heel veel zin in. Maar eerst feesten met mijn vrienden." En hoe kun je dat nou beter inluiden, dan door samen met de minister de vlag buiten te hangen. "Het was een spannende dag door het lange wachten, maar uiteindelijk maakt dit het wel extra leuk."


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »