07 jul, 15:41
2020
Nieuws

Mark van den Oever doet aangifte tegen activisten die stiekem op zijn bedrijf filmden

Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defence Force, gaat aangifte doen tegen Onderzoeksgroep Ongehoord. Deze dierenbeschermingsorganisatie zegt dat het onverantwoord slecht is gesteld met de gezondheid van een deel van de varkens van de boer in Sint Hubert.

Ongehoord baseert zich op filmopnamen, die vrijwilligers van deze organisatie in het geheim hebben gemaakt. Van den Oever is het niet eens met de conclusies. De boerenactieleider vindt het ook kwalijk dat er mensen zonder toestemming binnengeslopen zijn en er gefilmd hebben. Verder noemt hij de video 'het betere knip- en plakwerk'.

Volgens de Farmers Defence Force (FDF) brengt minister Carola Schouten van Landbouw met al haar stikstofplannen de gezondheid van vee in gevaar. De situatie in het bedrijf van Mark van den Oever valt daar volgens Ongehoord niet mee te rijmen.

Ongehoord spreekt van misstanden in de stal van Van den Oever. Ze vindt dat de bedrijfsvoering de Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming die de veehouder ooit kreeg, niet verdient. Op de stiekem gefilmde beelden zijn varkens te zien met oogontstekingen en aangevreten of afstervende oren. Volgens de onthullers wijst dit op een ongezond stalklimaat.

'Universiteit niet betrokken'
Op haar website suggereert Ongehoord dat zijn conclusie wordt onderschreven door een studie van Wageningen University Research (WUR), maar een woordvoerder van de WUR ontkent dat. Volgens hem heeft Ongehoord geput uit oude onderzoeken.

Van den Oever is het totaal oneens de conclusies van Ongehoord. Volgens hem voorziet de huisvesting wel in speelgoed, heeft zijn vee geen ontstoken ogen en is de ammoniakconcentratie zelfs zo laag dat deskundigen zich afvragen hoe hij dit voor elkaar krijgt. De varkensboer meent dat Ongehoord erop uit is om hem in een kwaad daglicht te stellen.

FDF kreeg maandag ook al tegenwind. De Reclame Code Commissie maakte toen bekend dat een tv-spotje van deze actiegroep een te rooskleurig beeld schetst van de veehouderij in ons land. De uitspraak volgt op een klacht van een andere dierenbeschermingsorganisatie, Wakker Dier.

LEES OOK: Farmers Defence Force geeft 'te rooskleurig beeld' van veehouderij, Wakker Dier blij met uitspraak


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »