13 jun, 11:00
Nieuws

Minder eikenprocessierupsen, maar weggewaaide nesten kunnen gevaarlijk zijn voor honden en vee

Er zullen dit jaar beduidend minder eiken besmet raken met processierupsen dan vorig jaar. Toen ging het in onder meer Brabant om iets meer dan de helft, dit jaar ligt het gemiddelde rond de dertig procent. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Mill heeft dit bekend gemaakt.

Woordvoerder Henry Kuppen komt wel met een waarschuwing voor honden, vee en hun eigenaren. Door onweersbuien als die van vrijdagavond en vrijdagnacht kunnen vooral de grotere nesten loswaaien. Als gevolg hiervan kunnen de rupsen op de grond en in bermen terecht komen.

'Hou ze in de gaten'
“Voorkom dat honden in het gras happen waar die nesten zijn neergevallen. Honden krijgen geen jeuk, zoals wij mensen, maar ze kunnen wel last krijgen van hun luchtwegen. Ook kunnen ze hun tong of slijmvliezen beschadigen. Hou dus goed in de gaten dat ze niks in hun bek krijgen of rupsen naar binnen snuiven. Voor vee geldt hetzelfde risico”, aldus Kuppen.

Hij woont in Mill en ook daar waaide het vrijdagavond ‘ongehoord hard’ en bestaat dus de kans dat nesten de lucht in zijn geblazen. Volgens Kuppen lopen grote nesten met eikenprocessierupsen eerder gevaar uit bomen te waaien, omdat ze in de regel minder goed vast zitten dan kleine nesten.

Uiteraard kunnen de nesten ook vervelend zijn voor mensen. Die zitten immers bomvol brandharen, omdat de rupsen zich hierin verveld hebben. De brandharen gaan met de vervellingen mee.

Ook andere bomen lopen gevaar
Er is nog een adder onder het gras: rupsen die uit een boom vallen gaan over de grond op weg terug naar de bomen. Hierbij kunnen ze geen boomsoorten onderscheiden. Er is dan een kans dat ze hun vraat voortzetten op lagere aanplant, zoals bijvoorbeeld een beukenhaag. Ook kunnen ze kruipen in andere bomen zoals berken, populieren, beuken en lindes.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »