18 sep, 13:47
2022
Nieuws

Ook de XXL verlichte kersttuinen worden bedreigd door hoge energieprijzen

Riny Vogels en Nellie Boer in Raamsdonksveer verlichten hun tuin rond de kerstdagen ieder jaar met 25.000 lampjes. Maar hoe moet dat nu met die torenhoge energieprijzen? En hoe zit dat met al die andere mensen die hun voortuin versieren met kunst en kitsch om hun buurtgenoten een feestelijk schouwspel te bezorgen? Kan Brabant het zich nog die XXL kersttuinen nog wel veroorloven?

De kersttuin van Nellie en Riny trekt ieder jaar heel veel volk. Riny: "We hebben ondanks de hoge energieprijzen geen moment getwijfeld of we het zouden doen. Dit is onze hobby.”

“We gaan volgende week weer beginnen met het opbouwen, we gaan gewoon weer los", vertelt Nellie. "Om de kosten enigszins te drukken hangen we bij de poort wel zo'n enorme sok op van de kerstman. Mensen kunnen daar, als ze dat willen, een kleine bijdrage achterlaten. En als de lichtjes buiten branden is binnen alles uit, ook de kachel want wij lopen buiten.”

"We hebben één jaar overgeslagen. Dat was zo enorm saai, dat was helemaal niets. Ondanks de torenhoge energieprijzen doen we het bewust wel, omdat het al zo treurig is met alles wat je ziet en hoort om je heen. Een beetje gezelligheid mag best, vinden wij."

LEES OOK: Is dit de mooiste kersttuin van Brabant?

In Geldrop is de tuin van Carlo en Kees jaarlijks een baken van kerstlicht. Dit jaar twijfelt Carlo Vereijken of de enorme hoeveelheid kerstverlichting in hun tuin dit jaar toch weer aangaat: “We zijn afhankelijk van ons nieuwe energietarief. We hebben een vast contact en dat loopt af. Als we het dubbele gaan betalen, dan stoppen we."

Maar lachend geeft hij toe dat het toch weer begint te kriebelen: "De mensen vragen nu al wanneer de lampjes weer aan gaan. Ik heb het volste vertrouwen dat het toch goed komt."

LEES OOK: Hebben Kees en Carlo uit Geldrop het mooiste kersthuis van Brabant?

De computergestuurde lichtshow van Denie van Kleef uit Waalre trok de afgelopen jaren veel bezoekers en juist daar zitten ook de twijfels van de techneut om de komende kerst weer alles uit de kast te trekken.

“Die twijfels zitten iets minder in de hoge energieprijzen, maar meer in de eventuele coronamaatregelen rond die tijd. Vorig jaar kwam er ondanks de coronamaatregelen zoveel volk op af dat we moesten stoppen. Een herhaling daarvan wil ik echt voorkomen."

Over het energieverbruik en de kosten daarvan heeft de technicus goed nagedacht. "Ik ben zelf enorm bezig met energiebesparing en duurzame opwekking daarvan, daarom gebruik ik voor de lichtshow alleen ledverlichting. En het voltage is ook laag", vertelt de techneut.

"Het is qua energieverbruik zo geprogrammeerd dat de 9000 ledlampjes alleen maar aan zijn en aangaan als de show draait. Zo’n lichtshow duurt 15 minuten en daarna is alles uit. Ik probeer een duurzame lichtshow neer te zetten, maar het staat of valt met de eventuele coronamaatregelen rond die tijd."

De sensationele kerstshow van Denie in 2020:

Het reusachtige kerstdorp van Jan Verstraten in Mill telde zoveel lampjes dat hij 80 adapters nodig had om de boel te verlichten en draaiende te houden. Zijn vrouw Christien weet héél zeker dat Jan, ondanks de hoge energieprijzen weer alles uit de kast had getrokken. “Maar het zal niet meer gebeuren," vertelt ze, "want Jan is recent na een kort ziekbed overleden."

Op verzoek van Jan hebben kinderen en kleinkinderen een keuze mogen maken uit zijn huisjes en andere spullen. “Dit jaar blijven voor het eerst de lichtjes van zijn kerstdorp uit.”

LEES OOK: Staat het mooiste kersthuis van Brabant in Mill?


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »