17 nov, 05:54
2020
Nieuws

Twee mensen opgepakt bij demonstratie in Den Haag

Honderden boeren protesteren dinsdag in Den Haag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De demonstratie verloopt vooralsnog relatief rustig. Er zijn tot nu toe twee mensen aangehouden, het is nog onduidelijk waarvoor precies.

De boeren verzamelen zich voor een podium op de Koekamp, vlakbij het Malieveld in Den Haag. Daar worden toespraken gehouden, onder meer door Mark van den Oever uit Sint Hubert, de voorman van Farmers Defence Force.

Enkele tientallen boeren probeerden met hun tractoren richting het centrum van Den Haag te rijden, iets wat de gemeente heeft verboden. Ze reden door de middenberm weg van de plek waar ze moesten parkeren en omzeilden een politieblokkade. Uiteindelijk stond de politie toe dat ze ook op een andere plek parkeerden.

Inmiddels zijn er toch weer tractoren op het Malieveld gaan staan. Volgens de politie hebben ze daarvoor geen toestemming. Farmers Defence Force, organisator van het boerenprotest, zal de eigenaren vragen om hun tractoren ergens anders te parkeren, laat de Haagse politie weten. Het Malieveld was vorig jaar beschadigd geraakt door twee grote boerenprotesten. Er zijn twee mensen aangehouden bij de boerenprotesten, het is nog niet duidelijk wie er zijn opgepakt en waarom.

'Brabant is compleet'
Boer Erik van Oosterhout uit Made is een van de Brabantse boeren die bij de protesten in Den Haag is. Er zijn nog een paar boeren onderweg, zegt hij. "Maar iedereen uit Brabant is er. Brabant is compleet." Erik was zelf al om vijf uur in de ochtend aanwezig in Den Haag. En met hem vele anderen: "Dat hoef je anders niet te proberen, met zoveel trekkers in de spits."

Niet alleen uit Brabant, ook uit andere delen van het land waren maandagavond en in de nacht van maandag op dinsdag al vele tientallen boeren onderweg, zo zei Mark van den Oever uit Sint Hubert van de boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) maandagavond. Onder meer uit de omgeving van Schaijk vertrokken tientallen boeren al richting Den Haag.

Tientallen boeren vertrokken maandagavond laat al uit de omgeving van Schaijk:

Trekkerdefilé
De boeren verzamelen zich eerst vlakbij het Malieveld en gaan vanmiddag in defilé langs paleis Huis ten Bosch. "En we hopen dat Willem-Alexander en Máxima daar dan staan te zwaaien", zegt Erik. De actiegroep heeft daarvoor naar eigen zeggen toestemming van de gemeente en de politie. "Die stikstofregels in de Omgevingswet gaan alle boeren in Nederland de kop kosten", zegt Erik. "We vragen de koning vandaag of hij die wet niet wil ondertekenen."

Natuurlijk hoopt Erik dat koning Willem-Alexander zich ook even onder de boeren mengt, al weet hij dat die kans klein is. "Als ik de koning gesproken heb, ben ik uiterst tevreden, maar die kans is niet heel groot." Als is de dag nu al voor de helft geslaagd, vindt hij. "Er is veel aandacht voor ons. We kunnen aan veel mensen uitleggen dat stikstof niet alleen van de boeren afkomt."

CBL
Na het trekkerdefilé gaan de actievoerders naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL in Leidschendam. "Daar gaan we een keurmerk van boeren aanbieden, het Farmer Friendly keurmerk. Zodat hopelijk de supermarkten wat meer aan de boeren gaan denken", vertelt Erik.

De bijeenkomst van de boeren verloopt vooralsnog rustig. Op de wegen rondom Den Haag is wel wat vertraging ontstaan door het boerenprotest.

LEES OOK:

Tientallen boeren nu al op pad om in Den Haag te gaan demonstreren

Honderden Brabantse boeren starten dinsdag opnieuw de trekker: dit zijn ze van plan

De boeren voeren weer actie en dit is waarom


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »