25 mei, 13:27
Nieuws

Eeuwenoude linde gekortwiekt nadat zware tak op auto valt in Overloon

De bijna twee eeuwen oude linde in het hart van Overloon is binnen een paar uur veranderd van een weelderige boom in een ontzield exemplaar. Het dorp moet nog bijkomen van de noodzakelijke, maar rigoureuze snoeibeurt. De bevolking vraagt zich af of dit het begin van het einde is of dat de boom er hopelijk weer als vanouds uit gaat zien.

Rond half twaalf maandagmorgen sloeg het noodlot toe. Een zware tak van de boom begaf het door de storm en viel bovenop een auto. Gelukkig zat er niemand in de wagen, maar de schade was goed flink.

De boom stond al op een lijst van de gemeente Boxmeer, waar Overloon onder valt, om aangepakt te worden. Maar toen de wind was gaan liggen en bij een inspectie bleek dat behalve die ene tak nog een aantal takken van de boom er niet goed uitzagen, werd besloten het ‘plaatselijke monument’ te kortwieken. De Nationale Bomenbank in Mill werd ingeschakeld om, ondersteund door kraanbedrijf Jenniskens in Beugen, de snoeibeurt uit te voeren.

Binnen anderhalf uur was de klus geklaard. Overloon zal nooit meer zijn wat het was, zullen vooral de oudere inwoners nu denken.

Zij zijn opgegroeid met een boom die, zo gaat het verhaal, in 1860 is geplant en die als een ijkpunt van het vooroorlogse dorp werd beschouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bijna heel Overloon met de grond gelijk gemaakt. De linde bleef echter overeind en sindsdien werd de boom meer dan ooit als een onmisbaar herkenningspunt beschouwd.

Je kon er letterlijk en figuurlijk niet omheen, ook omdat het vlakbij de enige supermarkt staat, op het 14 Oktoberplein, genoemd naar de datum waarop Overloon werd bevrijd. “Het is jammer dat er zo gekapt is, maar het was nodig, met name voor de veiligheid”, zegt een van de dorpelingen. Bovendien had het veel erger kunnen aflopen wanneer de tak bovenop iemand was gevallen.

De gemeente Boxmeer en de Nationale Bomenbank konden nog geen toelichting geven op de werkzaamheden die tweede pinksterdag zijn uitgevoerd.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »