25 apr, 16:15
2015
Algemeen
Ingezonden

Vele handen maken populair archief voor historisch onderzoek toegankelijk

Project BHIC ‘notariële akten in Brabant 1743 – 1935’ gestart Vanaf deze week kan iedereen via crowdsourcing (vele handen maken licht werk) helpen met het digitaal doorzoekbaar maken van oude notarisakten. Notarisarchieven zijn een van de belangrijkste en populairste archieven van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch. Een pittige, maar afwisselende klus: huwelijksvoorwaarden en –toestemmingen, schuldbekentenissen, boedelbeschrijvingen en testamenten, je komt het allemaal tegen in notarisarchieven. Als het project klaar is, vormt de database met notarisakten daarom een prachtig startpunt voor historisch onderzoek.

Wat zijn notariële archieven? Sinds 1811 zijn er in heel Nederland notarissen. Hun taak is het opmaken van akten. Soms heeft iets alleen maar rechtskracht als er door een notaris een akte van is opgemaakt. Het BHIC beheert van veel Brabantse notarissen de notariële archieven die ouder zijn dan 75 jaar. Notariële archieven behoren tot de meest informatierijke archieven die wij beheren. Een schat aan onmisbare informatie voor bijvoorbeeld historici, genealogen, heemkundigen en huizenonderzoekers.

Gelukkig is het niet nodig om het hele archief door te nemen als je naar een specifieke akte zoekt. Dat kan ook via het repertorium, een register waarin een notaris iedere akte in het kort aantekende. Eigenlijk zijn het handige samenvattingen. We nemen daarom in dit project de repertoria als basis voor het maken van een digitale toegang op onze notariële archieven.

Meedoen? Via de website www.velehanden.nl kan iedereen die dat wil online meehelpen, waar en wanneer het je uitkomt. Wil je ons helpen met het digitaal toegankelijk maken van de notariële archieven? Stuur dan een e-mail naar velehanden@bhic.nl.